İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik

Mevzuatın Adı: İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 23 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 32… 

 

 

İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik

Mevzuatın Adı: İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

23 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32641

Ticaret Bakanlığından:

MADDE 1- 14/1/2015 tarihli ve 29236 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (e), (g) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki bentler ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“e) Fuar, panayır, pazar yeri ve alışveriş merkezlerinde yapılan satışlar,”

“g) Mal veya hizmet bedeli iki yüz elli Türk Lirasını aşmayan satışlar,

ğ) Temizlik hizmetleri ile malların montaj, bakım ve onarımı,”

“i) Bahis, çekiliş, piyango ve benzeri şans oyunlarına ilişkin hizmetler,

j) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve boş zamanın eğlence veya dinlenme amacıyla değerlendirilmesi,”

“(3) İkinci fıkranın (g) bendinde belirtilen parasal sınır, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanır. Bu artışın hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ç) Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi ve usulü,”

“d) Cayma hakkının kaybedileceği durumlarda hangi koşullarda bu hakkın kaybedileceği,

e) 14 üncü madde uyarınca cayma hakkının kullanılamadığı durumlarda tüketicinin cayma hakkından faydalanamayacağı,”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) İş yeri dışında kurulan sözleşmelerde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:

a) Sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri.

b) Tüketicinin adı soyadı ile satıcı veya sağlayıcının adı veya unvanı, varsa MERSİS numarası.

c) Tüketicinin satıcı veya sağlayıcı ile hızlı bir şekilde irtibat kurmasına imkan veren, satıcı veya sağlayıcının açık adresi, tüketicinin kısa mesaj gönderebileceği telefon numarası, elektronik posta adresi ve benzeri iletişim bilgileri.

ç) Satıcı veya sağlayıcının tüketicinin şikayetlerini iletmesi için (c) bendinde yer alandan farklı bir iletişim bilgisi var ise buna ilişkin bilgi.

d) Mal veya hizmetin Türk Lirası olarak vergiler dahil toplam fiyatı.

e) Sözleşmenin kurulduğu il, ilçe ve tarih bilgisi.

f) Malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi.

g) Ödemeye ilişkin bilgiler.

ğ) Cayma hakkının olduğu durumlarda, bu hakkın kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgiler ile “Bu sözleşmenin kurulduğu veya malın teslim alındığı tarihten itibaren on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkınız bulunmaktadır. Cayma süresi içinde sözleşmeye konu mal veya hizmet karşılığında herhangi bir isim altında ödeme yapmanızı veya borç altına sokan herhangi bir belge vermenizi istemeyeceğimizi ve cayma bildiriminin tarafımıza ulaştığı tarihten itibaren en geç on dört gün içerisinde malı geri almayı taahhüt ederiz.” ifadesi.

h) Cayma bildiriminin yapılacağı açık adres, elektronik posta bilgisi ve tüketicinin kısa mesaj gönderebileceği telefon numarası ile varsa faks numarası.

ı) Varsa tüketicilerin ödemelerini yapabilecekleri banka, posta ve benzeri hesap bilgileri.

i) Tüketicilerin uyuşmazlık konusundaki başvurularını tüketici hakem heyetine veya Kanunun 73/A maddesi uyarınca dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması şartı ile tüketici mahkemesine yapabileceklerine ilişkin bilgi.

(2) Satıcı veya sağlayıcı, sözleşmeyi tüketicinin imzalamasını ve sözleşme tarihi ile aşağıdaki bentlerde yer alan ifadeleri tüketicinin kendi el yazısı ile yazmasını sağlamak zorundadır:

a) Cayma hakkının kullanılabildiği sözleşmeler için “On dört gün içinde cayma hakkımın olduğu ve bu hakkı sözlü olarak kullanamayacağım konusunda bilgilendirildim. Sözleşmenin bir örneğini ve örnek cayma formunu elden teslim aldım.”.

b) 14 üncü madde uyarınca cayma hakkının kullanılamadığı durumlarda “Bu sözleşmede cayma hakkımı kullanamayacağımın farkındayım.”.

c) Cayma hakkının kaybedileceği durumlarda “Bu sözleşmeye konu malın ambalajının veya koruyucu unsurlarının açılması halinde cayma hakkımı kaybedeceğimin farkındayım.”.

(3) Birinci fıkranın (ğ) bendinde yer alan ifadenin sözleşmenin birinci sayfasında ve on altı punto büyüklüğünde koyu harflerle yazılması zorunludur.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Satıcı, cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde malı geri almakla yükümlüdür. Bu süre içerisinde malın geri alınmaması durumunda, tüketici malı muhafaza etmekle yükümlü değildir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“ç) Malın tesliminden sonra ambalajın açılmış olması halinde bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 17- (1) Kurulmuş olan sözleşmeye ilişkin olarak tüketicilerin iletişime geçebilmesi amacıyla satıcı veya sağlayıcı tarafından tahsis edilen telefon hattı için olağan ücret tarifesinden daha yüksek bir tarife seçilemez.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- (1) Yetki belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:

a) Bakanlığın internet sayfasında ilan edilen örneğe uygun iki adet yetki belgesi.

b) Satıcı veya sağlayıcının faaliyet konusunu ve kuruluşunu gösteren ticaret sicil gazetesi veya esnaf ve sanatkârlar sicil gazetesi.

c) Satıcı veya sağlayıcının kayıtlı olduğu odadan alacağı faaliyet belgesi veya sicil tasdiknamesi.

ç) Satıcı veya sağlayıcıya ait vergi levhası.

d) Satıcı veya sağlayıcının defter tutma yükümlülüğüne göre serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir tarafından onaylı en son tarihli bilanço ile gelir tablosu veya işletme hesap özeti ya da yeni işe başlamaları halinde açılış bilançosu ve yoklama fişi.

e) Satışa konu edilen mal veya hizmetlerin fiyat listesi.

f) Tüketicilerin cayma bildirimini yapabileceği açık adres, elektronik posta adresi, kısa mesaj gönderilebilecek telefon numarası ve diğer iletişim bilgileri.

g) Tüketicilerin ödemelerini yapabilecekleri banka, posta ve benzeri hesap bilgileri.

(2) Birinci fıkranın (b), (f) ve (g) bentlerindeki bilgi ve belgelerde bir değişiklik olması durumunda, satıcı veya sağlayıcı tarafından bu değişiklikler on beş gün içerisinde yetki belgesinin alındığı il müdürlüğüne bildirilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 21- (1) İl müdürlüğü tarafından 20 nci maddede yer alan bilgi ve belgeler ile başvuruda bulunan satıcı veya sağlayıcı nezdinde Bakanlıkça yapılan denetimler ve tüketici şikayetleri dikkate alınarak yapılacak değerlendirme neticesinde uygun bulunanlara yetki belgesi verilir.

(2) İl müdürlüğü tarafından tüketicilerin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla ek bilgi ve belge istenebilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Geçerlilik süresi dolmadan yenileme başvurusunda bulunulmuş olması şartıyla, yetki belgesinin geçerlilik süresi, başvuru sonuçlanıncaya kadar azami bir ay süreyle uzatılmış kabul edilir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23- (1) Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi sonucunda yapılacak uyarıya rağmen, uyarının tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde bu Yönetmeliğe aykırı herhangi bir uygulamanın tespit edilmesi halinde ilgili satıcı veya sağlayıcının yetki belgesi il müdürlüğü tarafından iptal edilir.

(2) Birinci fıkra kapsamında yetki belgesi iptal edilen satıcı veya sağlayıcılar ile bunların yöneticisi, yönetim kurulu üyesi veya temsile yetkili ortak olduğu diğer satıcı veya sağlayıcılara, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle yetki belgesi verilmez.

(3) Yetki belgesinin iş yeri dışında kurulan sözleşmeler dışında kullanılması halinde satıcı veya sağlayıcının belgesi uyarı yapılmaksızın iptal edilir ve yeniden yetki belgesi verilmez.

(4) Belgesi iptal edilen satıcı veya sağlayıcılar, Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(9) Doğrudan satıcılar tarafından yapılan satışlarda, bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşme ile cayma hakkı, bilgilendirme, teslimat ve diğer yükümlülüklere dair her bir işleme ilişkin bilgi ve belgelerin üç yıl boyunca saklanmasından doğrudan satış şirketleri sorumludur.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçiş hükmü

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Geçerlilik süresi 1/4/2025 tarihinden sonra devam eden iş yeri dışında satış yetki belgelerinin bu tarihe kadar yenilenmesi zorunludur.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Gümrük ve Ticaret Bakanı” ibaresi “Ticaret Bakanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin EK’inde yer alan “varsa faks numarası” ibaresi “tüketicinin kısa mesaj gönderebileceği telefon numarası” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Bu Yönetmelik 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Both comments and pings are currently closed.

YORUMA KAPALI

Mevzuat & Sistem Alomaliye | AbaciPark